Daylight Helps Transform a Once Victorian Prison into a Luxurious Hotel

Commercial building refurbishment projects pose design challenges for architects. The transformation of Bodmin Jail, an 18th-century prison, into a modern hotel required acknowledgment of limitations in relation to its infrastructure. Many listed buildings have construction regulations that preserve architectural and historic interests. This can impact thermal comfort and the way daylight is used to transform spaces.

These design issues can make architectural planning seem more complicated, especially when a building is being renovated. Common problems include finding materials that can replicate existing infrastructures or source them. Contemporary design is influenced by the adaption and consideration of floor plans, as well as user comfort, and the introduction of technology during planning phases. Bodmin Jail Hotel needed skylights that could fit under an iconic, sloping roof.

Design challenges offer creative and sustainable opportunities

Creative solutions to design challenges can lead to innovative ideas that are good for the environment and reduce carbon emissions. You can restore interiors, walls, and other building elements by completing refurbishment projects. For architects who think sustainably, restoration is becoming a more specialized field of work.

The Bodmin Jail Hotel. Image Cortesia de VELUX Commercial
The Bodmin Jail Hotel. Image Cortesia de VELUX Commercial
The Bodmin Jail Hotel. Image Cortesia de VELUX Commercial

Skylights were a key component of the transformation of Victorian Bodmin Jail to a luxurious hotel. It was intended to allow guests natural light and ventilation during the warmer summer months. Twelve Architects were commissioned by the government to restore this historical building after years of dormancy. The creative team transformed rubble and overgrown vegetation to create a tourist attraction that is both comfortable and luxurious.

Bodmin Jail Hotel is made up of two wings linked by a tower that form a central courtyard. Each wing was transformed from prison cells to luxury guest rooms. Skylights were integrated into sloping roofing. VELUX Glazing panels were chosen because they offer a bespoke solution that can recreate and replicate the original rooflight structure. Through innovative design, this refurbishment project combines old and new.

The Bodmin Jail Hotel. Image Cortesia de VELUX Commercial

Prefabrication or a simple on-site installation

214 VELUX Panels were selected to be installed on sloping roofs. They can also be used as 40deg dual pitched solutions. Panels are made from aluminium frames with triple-glazed glass units, sealed with a UV-resistant substance and sealed with an aluminum frame. They provide better thermal comfort and energy efficiency. Roof modules can be opened in summer to allow ventilation and cooling of the rooms.

The Bodmin Jail Hotel. Image Cortesia de VELUX Commercial

If you want to decrease the environmental impact of construction, it is important that existing buildings are restored and redeveloped. Implementing daylight can improve your well-being and reduce energy consumption.